Brukerverktøy

Nettstedverktøy


3d-design

Dette er en gammel utgave av dokumentet!


Hvordan lage ting i 3D

Det finnes mange måter å skaffe 3D-modeller på. Man kan kjøpe profesjonelle modeller på nettet, enten i .obj-format eller .stl-format. Man kan også designe sine egne modeller. Under følger en liste over noen programmer man kan bruke til å lage 3D-modeller. De tre første programmene kan vi trygt anbefale til bruk på barne- og ungdomsskolenivå, og alle er gratis. På bunnen av siden finnes en liten oversikt over andre programmer.

Hvordan skaffe 3D-modeller

Flere i maker-miljøet velger å dele sine egne modeller med andre makere, f.eks. via nett-tjenester som thingiverse. Der kan man laste opp sine egenlagde modeller eller laste ned andres modeller. Til mange av modellene følger det også med instruksjoner og/eller detaljerte innstillinger for hvordan man skal produsere dem.

Man kan lage sine egne modeller via grafiske CAD-programmer (CAD står for Computer Aided Design). Et av de enkleste av disse er tinkercad, som er et godt utgangspunkt for de yngste elevene. Etter å ha opprettet en konto på dette nettstedet kan man gjennomføre enkelte innføringsøvelser (kalles lessons på nettstedet) hvor man blir kjent med hvordan man lager modeller. Programmet er ganske enkelt, man benytter drag-and-drop-prinsippet og flytter rundt på enkle geometriske former og bygger en større og mer kompleks sammensatt modell med enklere byggeklosser. Grensesnittet er ganske intuitivt, men man har minimalt med kontroll for nøyaktig plassering og styring. Hovedutfordringen med dette alternativet er at alle deltakerne må ha hver sin konto, og det er en prosess for barn å lage sin egen konto, for samtykke fra foreldre må innhentes. Tinkercad har en egen modus beregnet på skoler hvor man unngår at foreldrene må samtykke til at barna bruker tinkercad; denne modusen kan finnes her: https://www.tinkercad.com/teach

For litt mer avanserte brukere får man mer kontroll med mer matematisk orienterte program som f.eks. openscad. Her må man benytte matematikk og kommandoer for å beskrive modellen. Det er en større jobb å sette seg inn i hvordan programmet fungerer, men ettersom modellen består av koder og kommandoer er det enklere å kunne gi «halvferdige» design slik at deltakerne kan finjustere eget design uten at det tar altfor lang tid. Programmet kan lastes ned fra OpenSCADs hjemmeside. Dokumentasjon for OpenSCAD kan finnes her. Her finnes også et «cheat-sheet» med bare de viktigste kommandoene.

BlockSCAD er en nett-basert versjon av openSCAD. Her kan man enten velge å lage seg en konto, eller klikke på «Create now» for å arbeide uten å lage konto.

Annen 3D-programvare

  • TinkerCAD (Autodesk) – Enkelt grafisk nettbasert tegneprogram (gratis)
  • 123Design (Autodesk) – Kraftige enn TinkerCAD, grafisk tegneprogram (gratis for kompakte modeller)
  • SketchUp Make (Trimble) – Populært 3D-tegneprogram spesielt for arkitektur, kun overflate modellering
  • Fusion 360 (Autodesk) – Avansert program for modellering med mange muligheter, gratis for utdanningsformål, men kan være krevende å lære seg.
  • Inventor (Autodesk) – Autodesk sitt kraftigste grafiske verktøy for profesjonell bruk – Billigste versjon koster ca. $4725
3d-design.1517414379.txt.gz · Sist endret: 2022/11/30 08:15 (ekstern redigering)

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki