This is an old revision of the document!
Notatet beskriver detaljert hvordan man går fram for skjære eller gravere en plate med utgangspunkt i en pdf-fil. En detaljert manual for laserkutteren finner du her.
Lag tegningen og lagre den som en pdf-fil. Filen skal lagres på den lokale katalogen på serveren på Trigger. Pdf-dokumentet kan godt inneholde flere sider. Det kan være lurt å dele opp med en side for hver av operasjonene gravering og skjæring.
Installer katalogen på egen pc. Dette gjøres ved å gå til “Datamaskin” (under Windowslogoen nederst i venstre hjørne) på Windows 7 og velge “Datamaskin”. Dernest velges “Koble til nettverksstasjon” på menylinja.
Velg Stasjon (f.eks. x) og skriv inn under Mappe: \\trigger.vitensenteret.com\Felles
“Koble til ved hjelp av annen legitimasjon” og skriv inn: Bruker: Viten Passord: spør
Opprett en katalog f.eks.: med eget navn. Denne mappen kan nå nås fra PC'en ved laserkutteren og hentes direkte opp i programmet for styring av laserkutteren.
Velg bruker “Admin” på maskinen ved Laser-kutteren. Det er VIKTIG at man forholder seg til denne brukeren da både FlexiDesigner og CorelDraw ikke er spesielt glade i å forholde seg til mange brukerkontoer. I tillegg er det lagret materialprofiler på denne kontoen som gjør at man ikke behøver å teste innstillinger på forhånd.
Bruker: Admin Passord: spør Gå til: Denne PC Velg: Felles Velg katalogen: <Personlig katalog>
Prosedyre for klargjøring av laserkutter.
Det er tre brytere som må slås på:
Normalt legges plata slik at øverste venstre hjørne ligger i tilsvarende hjørne på bordet til laserkutteren. Ev. kan plata legges der utskriften plasseres. I så fall bruk linjal langs venstre side og topp av bordet for å legge plata der utskriften ligger.
Ett godt råd er å legge et hjørne i plata i øverste venstre hjørne på bordet. Deretter forskyves startpunktet til ønsket posisjon på plata ved hjelp av “jog”-kommandoen. Når den er plassert som ønsket, trykk ned Joy sticken, og posisjonen er låst som nytt referansepunkt, dvs. som øverste venstre hjørne i skrivefila. En kan nå ta ut og legge inn plata og være sikker på at skjæring eller gravering skjer på samme sted som sist.
Start programmet FlexiDESIGNER.
Hent ønsket fil fra katalogen: \\trigger.vitensenteret.com\Felles\<personlig underkatalog> (Dvs. Denne PC - Felles - <personlig katalog>) Dersom det er et dokument med flere sider velg aktuell side. Se figuren under:
Den aktuelle tegningen framkommer på arbeidsflaten i programmet (figur over til høyre):
Velg den delen av fila du ønsker å skrive ut ved å ramme den inn med markøren, figuren blir da rød. Det holder at rammen berører den aktuelle delen av tegningen for å bli med i det markerte feltet. Bruk SKIFT-tasten til å legge til nye markerte delertil tegningen.
Dersom man har flere lag av tegninger som skal skrives ut i flere omganger, men være posisjonert i forhold til hverandre, vil det være lurt å ha en markør (kryss) i kanten av tegningen som gjør det lett å posisjonere lagene i forhold til hverandre.: Posisjoner markøren slik at den er i hjørnet av rammen (f.eks. øverst til venstre)
Dersom man ikke har gjort noe med skalleringen vil den treffe andre tegninger som er markert med det samme korset på samme sted.
Når man henter opp en tegning på en pdf-fil så vil man normalt få et avmerket område på tegneflata som er lik den man henter opp. Det enkleste er någjøre skrive flate like stor som skrivebordet til laserkutteren, dvs. ca. 1000 x 600 mm. Dette gjøres ved å venstreklikke på skriveplata i programmet ved siden av menyene. Da kommer menyen vist på figuren til høyre opp. Velg fanen til venstre og velg pila til høyre i innboksen. Velg formatet laser nederst i nedtrekksmenyen og pass på at formatet er liggende (under midten av menyen). Skriveflaten er da lik bordet til laseren.
Gå inn på “ARRANGE” på menylinja og velg “RESIZE”. Da vil man få opp en menyboks på venstre side som inneholder en innboks hvor man kan justere skalleringen. Normal vil aspekst-forholdet beholdes, dvs. hak av for “Proportional”. Dersom tegningen opprinnelig var i A4 eller A3 vil tegningen etter oppskalering kanskje gå ut over grensene på det opprinnelige tegnebordet. Da kan man gå inn i innboksen og velge ny størrelse på rammen. Velg “LASER”, nederst i menyen, og du vil få hele bordets størrelse opp som ramme på skjermen som omtalt foran.
Det er i hovedsak to typer printing i tillegg til at de kan kombineres.:
Vi kan sette linjebredden til konturer i tegningen ved hjelp av en egen meny (figuren til høyre). Velg den midterste fanen.
Her kan vi bestemme om konturer (linjer) i tegningen skal være heltrukket eller stiplet (øverste innboks). Dernest kan vi bestemme linjebredden (nest øverste innboks). Dersom linjebredden settes mindre enn en definerte minsteverdi vil, den automatisk bli utført ved hjelp av vektor-printing. Dersom man har stilt vektor-printing inn på skjæring, så kan en risikere at linjer man ønsker skal graveres blir skåret. Dette er noe en må passe på ved bruk av kombinert raster- og vektor printing (Combined i “Properties”-menyen).
Tabellen under viser grenseverdiene for når en går over fra gravering (raster) til skjæring. Dette gjelder kun når man har valgt “Combined” .
For å sette parametrene for printing. Gå inn i “File” og velg “Print” og velg “Properties” i print menyen. Da kommer denne dialogboksen opp:
Her setter man opp parametrene for gravering/skjæring. De viktigste er parametrene er:
1. Job type:
2. Raster setting/Vektor setting:
Forslag til setting av parametere:
Velg “OK” for å lagre dataene. Dialogboksen lukkes og man kommer tilbake i print-menyen:
Fra menyen “Print Options” kan en velge å printe ut ulike deler av tegningen. Normalt vil en velge å printe ut det som er merket. Ved å trykke OK vil man sende jobben til Laserkutteren.
Normalt vil en kunne merke ulike deler av en pdf-fil. På denne måten kan en dele opp jobben i flere omganger. Dette kan være aktuelt ved et en først merker alt som skal graveres, for så å merke alt som skal skjæres. Denne rekkefølgen er å foretrekke, spesielt dersom man skal skjære ut små biter som senere skal graveres. Stabiliteten blir dermed mye bedre ved gravering, når man venter med å skjære. Om det er problemer med å dele opp figuren som skal printes ut, så kan dette løses ved å merke hele figuren. Høyreklikke på den merkede figuren og velge “Unmask”. Neste gang man klikker på figuren vil det øverste laget merkes svart. Dette fjernes med å trykke “Delete”, dermed vil man ha tilgang til underliggende lag som oftest kan merkes individuelt.