This is an old revision of the document!
Notatet beskriver detaljert hvordan man går fram for skjære eller gravere en plate med utgangspunkt i en pdf-fil. En detaljert manual for laserkutteren finner du her.
Prosedyre for klargjøring av laserkutter.
Det er tre brytere som må slås på:
Normalt legges plata slik at øverste venstre hjørne ligger i tilsvarende hjørne på bordet til laserkutteren. Ev. kan plata legges der utskriften plasseres. I så fall bruk linjal langs venstre side og topp av bordet for å legge plata der utskriften ligger.
Ett godt råd er å legge et hjørne i plata i øverste venstre hjørne på bordet. Deretter forskyves startpunktet til ønsket posisjon på plata ved hjelp av “jog”-kommandoen. Når den er plassert som ønsket, trykk ned Joy sticken, og posisjonen er låst som nytt referansepunkt, dvs. som øverste venstre hjørne i skrivefila. En kan nå ta ut og legge inn plata og være sikker på at skjæring eller gravering skjer på samme sted som sist.
Lag tegningen og lagre den i ønsket format (.pdf for FlexiDesigner, CorelDraw takler flere format). Filen skal lagres på den lokale katalogen på serveren på Trigger. Pdf-dokumentet kan godt inneholde flere sider. Det kan være lurt å dele opp med en side for hver av operasjonene gravering og skjæring.
Velg bruker “Admin” på maskinen ved Laser-kutteren. Det er VIKTIG at man forholder seg til denne brukeren da både FlexiDesigner og CorelDraw ikke er spesielt glade i å forholde seg til mange brukerkontoer. I tillegg er det lagret materialprofiler på denne kontoen som gjør at man ikke behøver å teste innstillinger på forhånd.
Bruker: Admin
Passord: spør
Gå til: Denne PC
Installer katalogen gjerne på egen pc. Dette gjøres ved å gå til “Datamaskin” (under Windowslogoen nederst i venstre hjørne) på Windows 7 og velge “Datamaskin”. Dernest velges “Koble til nettverksstasjon” på menylinja.
Velg Stasjon (f.eks. x) og skriv inn under Mappe: \\trigger.vitensenteret.com\Felles
“Koble til ved hjelp av annen legitimasjon” og skriv inn:
Bruker: Admin
Passord: spør Lars
Opprett en katalog f.eks.: med eget navn. Denne mappen kan nå nås fra PC'en ved laserkutteren og hentes direkte opp i programmet for styring av laserkutteren.
Guidene under tar for seg både FlexiDesigner og CorelDraw. Programmene gjør mye likt, men CorelDraw inneholder en rekke funksjoner og snarveier som ikke FlexiDesigner kan skilte med. I tillegg kan CorelDraw enkelt importere filformater (.dxf, .eps) som ikke FlexiDesigner håndterer særlig bra.
Det er i hovedsak to typer printing i tillegg til at de kan kombineres.:
Vi kan sette linjebredden til konturer i tegningen ved hjelp av en egen meny (figuren til høyre). Velg den midterste fanen.
Her kan vi bestemme om konturer (linjer) i tegningen skal være heltrukket eller stiplet (øverste innboks). Dernest kan vi bestemme linjebredden (nest øverste innboks). Dersom linjebredden settes mindre enn en definerte minsteverdi vil, den automatisk bli utført ved hjelp av vektor-printing. Dersom man har stilt vektor-printing inn på skjæring, så kan en risikere at linjer man ønsker skal graveres blir skåret. Dette er noe en må passe på ved bruk av kombinert raster- og vektor printing (Combined i “Properties”-menyen).
Tabellen under viser grenseverdiene for når en går over fra gravering (raster) til skjæring. Dette gjelder kun når man har valgt “Combined” .
For å sette parametrene for printing. Gå inn i “File” og velg “Print” og velg “Properties” i print menyen. Da kommer denne dialogboksen opp:
Her setter man opp parametrene for gravering/skjæring. De viktigste er parametrene er:
1. Job type:
2. Raster setting/Vektor setting:
Forslag til setting av parametere:
Velg “OK” for å lagre dataene. Dialogboksen lukkes og man kommer tilbake i print-menyen:
Fra menyen “Print Options” kan en velge å printe ut ulike deler av tegningen. Normalt vil en velge å printe ut det som er merket. Ved å trykke OK vil man sende jobben til Laserkutteren.
Normalt vil en kunne merke ulike deler av en pdf-fil. På denne måten kan en dele opp jobben i flere omganger. Dette kan være aktuelt ved et en først merker alt som skal graveres, for så å merke alt som skal skjæres. Denne rekkefølgen er å foretrekke, spesielt dersom man skal skjære ut små biter som senere skal graveres. Stabiliteten blir dermed mye bedre ved gravering, når man venter med å skjære. Om det er problemer med å dele opp figuren som skal printes ut, så kan dette løses ved å merke hele figuren. Høyreklikke på den merkede figuren og velge “Unmask”. Neste gang man klikker på figuren vil det øverste laget merkes svart. Dette fjernes med å trykke “Delete”, dermed vil man ha tilgang til underliggende lag som oftest kan merkes individuelt.